Citeste si asulta cele mai frumoase povesti, povestiri, poezii, fabule, ghicitori si vorbe intelepte.
Povesti cu talc. Povestile copilariei. Ghicitoare, fabula si poezie.
colectie de parabole
povestiti audio pentru copii
povesti cu talc - acasa

Delfinul si meduza

- povesti cu talc -


poveste Delfinul si meduza


autor C. Alin BALASOIU


Bunicul privea in largul marii. Statea in picioare pe nisipul fierbinde si era absorbit de ceva. Ceva la care privea cu interes.

Vali incerca si el sa prinda in vedere "ceva"-ul l acare se uita bunicul, dar nu vazu nimic interesant.

"-Bunicule, la ce te uiti? ", rasuna ca un clopotel vocea lui peste sunetul valurilor.

"-Uite dragul meu, ma uit la meduzele acelea! Le vezi? " si bunicul ii arata cu degetul ceva.

Se uita Vali atent si la un moment dat vazu in apa albastra a marii ceva aramiu, cam ca o punga, ce se umfla cand un val o ridica din apa, se dezumfla cand valul trecea de ea. Parea ca o forta nevazuta din adancuri se juca cu ea si, ca un papusar experimentat, purta dupa propia vointa meduza cand incoace, cand incolo. Meduza nu avea nici un control! Era la voia valurilor!

Cand se obisnui cu imaginea meduzei, vazu ca sunt mai multe. De parca statusera ascunse privirii lui si acum apareau, una ici, una colo.

Dintr-o data, ceva mai in departare, un delfin tasni din valuri, drept in sus ca o sageata si facu o mare de piacturi cand cazu inapoi in apa.

Langa el a mai aparut un delfin! Erau doi acum si se jucau, parca se fugareau unul pe celalalt.

Vali era incantat de ce vedea. A inceput sa rada si sa bata din palme.

"-Bunicule, bunicule, vezi delfinii? Cum se joaca si sar! Sunt minunati! Nu sunt ca meduzele astea care se umfla, se dezumfla si pe care marea le duce unde vrea ea! Daca as fi un peste, as vrea sa fiu delfin si nu meduza!"

***

Bunicul se gandi ca e momentul numai bun pentru inca o lectie de viata, imbracata in haine de poveste. Il lua pe Vali in brate si a inceput sa ii spuna

"-Vezi tu dragul bunicului, ma bucur ca ai alege sa fii delfin. Inseamna ca ai spirit de luptator, spirit de invingator! Viata este ca si marea care se intinde la picioarele noastre. Iar oamenii sunt ca si vietuitoarele care traiesc in ea, sau ca si "pestii" , cum le spui tu.

Unii sunt ca meduzele astea aramii, care se umfla, se dezumfa, care sunt duse de apa marii unde vrea ea si nu unde vor ele. Poate ca nici nu vor ceva, ci doar sa pluteasca.

In schimb delfinii, i-ai vazut. Ei merg numai unde vor ei si fac ce vor ei. De aceea ei se pot juca. Ei se folosesc de apa pentru a putea face ce vor si pentru a putea merge unde vor!

Sa iti aduci aminte Vali, toata viata, ca poti alege sa fii meduza, sa te lasi in voia sortii, sau poti alege sa fii delfin si sa te folosesti de "marea vietii" pentru a ajunge unde vrei tu!"

 

***

 

Tu, cititorule, scruteaza-ti sufletul si incerca sa descoperi , esti meduza sau delfin?

 

 
Adauga pe Facebook Trimite unui prieten Adauga pe Twitter
Citita de ori


povesti cu talc despre noi contact links

Povesti Cu Talc sustine:

 

Psiholog Loredana Ionascu   Michelle - the sweet voice Editura Adevăr Divin
Patuturi copii   zambete, citate zambete, traieste zambind   Pur si simplu ... despre viata